28 września, 2020
olej konopny 3%

Dlaczego warto stosować olej konopny 3%?

Produkty konopne takie jak olej konopny 3% nie zawsze były tak spopularyzowane, jak ma to miejsce w obecnych czasach. O konopiach przypomniano sobie w 90 latach ubiegłego wieku, kiedy to zaczęto je stosować do celów rekultywacji terenów skażonych przez przemysł i cywilizację. Z 1 ha konopi można uzyskać około 10 ton plonu słomy (suchej masy), z której uzyskuje się około 2,5 tony wysokiej jakości długowłóknistej masy celulozowej. Z racji wzrostu zapotrzebowania na celulozę w ostatnim czasie oczekuje się gwałtownego skoku upraw tej rośliny, szczególnie że nałożono ograniczenie na wycinkę lasów. Już 2700 r. p.n.e. z konopi siewnych sporządzano oleje i kadzidła. Już wtedy poznano je jako środek o zastosowaniu medycznym.

Na przełomie XIX i XX wieku len i konopie hodowano praktycznie w każdym gospodarstwie. Wyrabianie z nich tkanin i ubrań było podstawowym zajęciem gospodarczym. Gospodarski przerób konopi polegał na moczeniu rośliny w wodzie celem odklejenia włókna, następnie je suszono i poddawano tarciu (międleniu). W kolejnych latach domowe tkaniny konopne zastępowano tkaninami fabrycznymi. Z pozyskanych nasion konopnych wytłaczano olej, szeroko stosowany w ówczesnym przemyśle. Wykorzystywano go głównie do oświetlenia i produkcji mydła. Polska wieś doceniła konopie zarówno za ich użyteczność, działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe jak i za ich walory kulinarne.

Olej konopny 3 – pozyskiwanie i skład

Olej konopny 3% otrzymywany jest poprzez zimne tłoczenie. Nierafinowany jest surowcem naturalnym, wartościowym w leczeniu terapiami naturalnymi. O właściwościach leczniczych konopi chyba wszyscy słyszeliśmy. Stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie olejów z nasion konopi siewnych to samo dobro. Olej konopny wytłaczany jest na zimno, metodą tradycyjną z wyselekcjonowanych odmian konopi siewnej. Pozyskany surowiec ma delikatny orzechowy smak.

Olej konopny to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i 6 (ponad 80% jego zawartości). Kwasy tłuszczowe powinny być podstawą każdego codziennego menu. Nasz organizm sam sobie go nie wyprodukuje, więc zaleca się dostarczyć mu optymalną ilość na co dzień. Olej konopny w swojej unikalnej kompozycji posiada m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, które to regulują poziom lipidów we krwi, a tym samym zapobiegają miażdżycy, zawałom serca oraz udarom. Dzięki zawartości w oleju konopnym witaminy K możliwa jest synteza istotnych dla organizmu człowieka białek i enzymów. Ponadto witamina K ma właściwości przeciwkrwotoczne, wpływa na krzepliwość krwi, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. A zawarte w oleju aminokwasy błogo wpływają na kondycje naszych włosów i paznokci.

W medycynie owoce konopi znalazły zastosowanie także jako środek nasenny i moczopędny. Stosowanie go zewnętrznie na skórę, poprawia gospodarkę lipidami, głównie w przypadku skóry łojotokowej i trądzikowej, zapobiega m.in. powstawaniu zmian trądzikowych. Skóra staje się elastyczniejsza, poprawia się jej obronność przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego np. UV, zwiększa się produkcja czynników przeciwzapalnych. Olej konopny głęboko penetrujący tkanki, staje się zdrowym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających.

Łukasz Jaromin

Magister farmacji. Entuzjasta medycznej marihuany i zastosowania kannabinoidów w celach terapeutycznych, profilaktycznych i suplementacyjnych. Prywatnie mąż i tata dwójki cudownych córeczek, które dzięki popularyzacji preparatów konopnych, w tym przede wszystkim legalnego oleju konopnego full spectrum, wróciły do zdrowia :)

View all posts by Łukasz Jaromin →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *