8 sierpnia, 2020
OLEJ KONOPNY 3%

Jak dawkować olej konopny 3%?

Olej konopny 3% jest tłoczony na zimno z nasion konopi siewnych. Charakteryzuje się delikatnym korzenno-orzechowym smakiem i zapachem. Polska kuchnia używa go od bardzo dawna. Stosowany jest jako dodatek do ziemniaków, kaszy, gotowanych warzyw, surówek i wielu potraw spożywanych na zimno. Olej konopny 3% zawiera wysokie wartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych oraz kwasów tłuszczowych omega-3 pomagających utrzymać m.in. prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Olej konopny to prawie 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3 i omega-6. Dietetycy, lekarze oraz specjaliści żywieniowi alarmują, że w naszej diecie brakuje wspominanych kwasów. Związki te minimalizują wystąpienie cukrzycy, chorób serca, miażdżycy, nadciśnienia czy rozwój nowotworów, a także wspomagają pracę nerek i wątroby.

Ponadto olej konopny 3% jest źródłem szeregu witamin i składników mineralnych. Są to głównie witaminy E, A, K i B, które są odpowiedzialne za kondycje naszej skóry, wzroku i układu nerwowego. Pomagają oczyścić nasz organizm z pasożytów i toksyn. Zawarty w nim wapń, fosfor i magnez wzmacnia kości i zęby, usprawnia koncentrację, poprawia pamięć, zmniejsza nerwowość oraz wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowymi zaletami oleju konopnego 3% jest wspomaganie układu odpornościowego, gdyż regularne jego stosowanie zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi oraz eliminuje toksyny z organizmu, zmniejsza uciążliwe dolegliwości związane z menopauzą oraz działa uspokajająco. Olej CBD 3% jest rewelacyjnym środkiem przeciwbólowym – łagodzi schorzenia mięśniowo-stawowe. Pomaga na niestrawność, nudności i wymioty. Nawet pomaga rzucić palenie.

Ciekawe zastosowania olejków CBD

Olej konopny 3%  nie wykazuje właściwości narkotycznych, dlatego ma zastosowanie w kuchni jako składnik wielu smacznych potraw. Zaleca się stosowanie oleju konopnego 3% na zimno, np. w zastępstwie oliwy do sałatek, jako składnik dressingów, zimnych sosów do makaronu czy pieczywa. Pasuje do sałatki ze świeżych, chrupiących warzyw. Można go łączyć z przyprawami, musztardą czy sokiem z cytryny. Sprawdza się również do zup. Należy pamiętać, by nie poddawać go pieczeniu i smażeniu. Traci wówczas większość wartości odżywczych i zdrowotnych, a nawet przekształca się w szkodliwe dla zdrowia substancje. Olej konopny 3% sprawdza się także jako składnik pesto, tj. pasty przyrządzanej na podstawie oleju, świeżych ziół (np. pietruszki) i orzechów, niekiedy z dodatkiem sera. Olej ten można przyjmować doustnie, rozpoczynając od 3 kropli 2-3 razy dziennie. Z czasem można zwiększyć częstotliwość przyjmowania oleju.

Olej konopny 3% – podsumowanie

Dzięki obszernym korzyściom, jakie daje olej konopny 3%, jego miejsce w naszych apteczkach, kosmetyczkach i kuchniach należy przywrócić. Zaleca się wybieranie wyłącznie oleju konopnego tłoczonego na zimno i nierafinowanego. Rafinacja polega na oczyszczeniu oleju, co pozbawia go właściwości odżywczych i smakowych. Podobnie jest w przypadku obróbki termicznej. Przy zakupie oleju konopnego należy sprawdzić, czy wybrany produkt wytłoczono z certyfikowanych nasion, pochodzących z ekologicznych upraw. Sprawdź jak rozpoznać dobrej jakości olejek konopny CBD i nie narazić się na nieprzyjemne doświadczenia, a także utratę pieniędzy.

Łukasz Jaromin

Magister farmacji. Entuzjasta medycznej marihuany i zastosowania kannabinoidów w celach terapeutycznych, profilaktycznych i suplementacyjnych. Prywatnie mąż i tata dwójki cudownych córeczek, które dzięki popularyzacji preparatów konopnych, w tym przede wszystkim legalnego oleju konopnego full spectrum, wróciły do zdrowia :)

View all posts by Łukasz Jaromin →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *