27 września, 2020
Olej konopny 3%

Jak rozpoznać dobry olej konopny 3%?

Konopie uznaje się za roślinę użytkową. Ubrania z włókien lnianych i konopnych, dzięki swojej wysokiej higroskopijności, przyjemnej strukturze i dobrej przewiewności zapewniają wysoki komfort użytkowania. Odzież z włókien naturalnych cieszą się szczególnym zainteresowaniem ze względu na walory zdrowotne. Wyroby z lnu i konopi skutecznie chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV, mają właściwości przeciwalergiczne i zdrowotne. W nasionach konopnych zawartych jest 20-25% białka oraz 30-35% oleju i wiele niezbędnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Nasiona konopi siewnych są bogate w choliny, trigoneliny, chlorofil, witaminy K, E, żelazo, wapń, cynk, fosfor i magnez. Witamina E to silny przeciwutleniacz, chroni np. kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, zachowując ich prozdrowotne właściwości. Ponadto utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych na odpowiednim poziomie, pomaga w przypadku depresji oraz stanów lękowych, poprawia krążenie krwi, niwelując pojawienie się miażdżycy i chorób serca. Olej konopny 3% zawiera również cynk, zapewniający prawidłowe działanie układu odpornościowego oraz zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Występujący kwas γ-linolenowy (GLA), kwas α-linolenowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 w oleju konopnym 3% pozwala na wielostronne jego zastosowanie jako środek spożywczy, farmaceutyczny i kosmetyczny.

W jaki sposób pozyskuje się olej konopny 3%?

Olej konopny 3% pozyskuje się z nasion konopi siewnej (cannabis sativa), gdzie tłoczy się go na zimno z wyselekcjonowanych odmian tej rośliny. Olej tłoczony na zimno nie jest oczyszczonym, jest więc roślinnym tłuszczem nierafinowanym. Pozwala to zachować w nich zdrowe tłuszcze oraz witaminy, ale również możliwe zanieczyszczenia. Tak więc, jeśli surowiec jest złej jakości to niestety cały powstały olej nie będzie należał do najzdrowszych. Należy więc zadbać o jakość wykorzystanego surowca, samego procesu tłoczenia, warunków przechowywania i transportu, a więc całego procesu logistycznego obróbki konopi.

Cechy dobrego preparatu konopnego

Świeży olej z konopi 3% jest zielonkawy, zaś pod wpływem promieni słonecznych staje się niemalże bezbarwny. Olej konopny przypomina smak orzechów. Do jego tłoczenia wykorzystuje się najwyższej jakości surowce, pochodzące z ekologicznych upraw. Tłoczenie nasion konopi na zimno to najlepsza metoda, gwarantująca zachowanie maksimum wartości zawartych w konopiach. W procesie zimnego tłoczenia wyróżnia się oczyszczanie ziaren ze wszelkich zanieczyszczeń, mielenie ziaren na gładką pastę.

Kiedyś wykonywano to za pomocą kamieni młyńskich – dzisiaj zastępują je nowoczesne prasy. Zmieloną pastę z konopi poddaje się  naciskowi, którego ciśnienie powoduje wyciśnięcie resztek oleju z nasion. Po oddzieleniu oleju, resztki nasion suszy się i mieli na mąkę, a olej jest filtrowany, dekantowany i wlewany do butelek. Cały proces tłoczenia oleju na zimno odbywa się w temperaturze nieprzekraczającej 25oC. Dobry olej konopny 3% to w 100% polski produkt. Tłoczy się go z surowca pochodzącego z polskich upraw. W naszym kraju nasiona konopi poddawane są certyfikacji celem potwierdzenia ich najwyższej jakości. Metoda tłoczenia na zimo zachowuje wszystkie walory smakowe i prozdrowotne konopi.

Łukasz Jaromin

Magister farmacji. Entuzjasta medycznej marihuany i zastosowania kannabinoidów w celach terapeutycznych, profilaktycznych i suplementacyjnych. Prywatnie mąż i tata dwójki cudownych córeczek, które dzięki popularyzacji preparatów konopnych, w tym przede wszystkim legalnego oleju konopnego full spectrum, wróciły do zdrowia :)

View all posts by Łukasz Jaromin →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *