27 września, 2020
olej konopny 3%

Kwas kannabidiolowy CBDa w olejku konopnym 3%

Oleje roślinne są ciekłymi tłuszczami pochodzenia roślinnego, które w temperaturze pokojowej zachowują płynną konsystencję. Lipidy te są ekstrahowane z różnych części roślin, nasion, owoców, pestek czy kiełków roślinnych. W rozumieniu chemicznym są połączeniem trójglicerydów wyższych kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych. Oleje roślinne, w zależności od stężenia poszczególnych kwasów w cząsteczce tłuszczu, mają różnorodne właściwości. Jednym z olejów roślinnych jest olej konopny 3%.

Oleje konopne pozyskuje się z nasion konopi siewnych (cannabis sativa). Tłoczony jest na zimno w temperaturze do 40oC z wyselekcjonowanych odmian tych konopi, w których występuje 30-40% oleju. Świeży olej z konopi jest koloru zielonego, a poddany działaniu promieni słonecznych staje się praktycznie bezbarwny. Smak oleju konopnego jest przyjemny, delikatnie orzechowy lub przypominający smak słonecznika. Spożywając go wyłącznie w postaci surowej, zachowuje swój oryginalny skład i potencjał terapeutyczny, dlatego nie nadaje się do smażenia i nie wymaga dodatkowego podgrzewania. Gotowy jest do spożycia takim, jakim jest, a jego termin ważności kończy się do 1 roku od chwili wytłoczenia. Najlepiej go przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Olej konopny 3% – dlaczego warto stosować? 

Olejki konopne są przydatne przede wszystkim w kosmetyce, dietetyce oraz efektywne na wiele dolegliwości. Dba o prawidłowy przebieg procesów autoimmunologicznych, reguluje wartość cholesterolu, utrzymuje gospodarkę hormonalną na właściwym poziomie. Ponadto olej służy redukowaniu stanów zapalnych wewnątrz organizmu, zapobieganiu chorobom układu krwionośnego, chroni przed nowotworami i wieloma niebezpiecznymi chorobami cywilizacyjnymi. Skutecznie regeneruje skórę, włosy i paznokcie. Nie zawiera cholesterolu, a wręcz wspomaga metabolizm komórek oraz układ odpornościowy. Olej konopny 3% jest to bardzo ważny składnik naszej diety, ponieważ wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Właściwości CBDa

Naturalnie występujący w konopiach kannabinoid to kwas kannabidiolowy CBDa. Proces wzrostu rośliny konopi dzieli się na kilka etapów. Jednym z nich jest formowanie się kwasów kannabinoidowych – CBDa, THCa, CBGa, zanim w roślinie zaczną tworzyć się właściwe kannabinoidy (CBD, THC, CBG). Kwasy kannabinoidowe są więc prekursorami kannabinoidów właściwych. Pierwszy wykształca się w roślinie kwas kannabigerolowy CBGa, z którego formuje się następnie CBDa. Wraz ze wzrostem rośliny, pod wpływem ciepła kwas kannabidiolowy CBDa przekształca się w kannabidiol CBD. CBDa to swoisty materiał budulcowy dla CBD. CBDa przekształcony jest w CBD w procesie dekarboksylacji. Upraszczając, proces ten wygląda następująco: CBGa – CBDa – CBD. CBDa jest więc bardzo interesującym kwasem, posiadającym samodzielne właściwości.

Działa antyproliferacyjnie, czyli zapobiega rozrostowi komórek rakowych. Posiada także pewne właściwości przeciwzapalne. Utrzymuje system endokannabinoidowy w dobrym stanie. CBDa jest nawet skuteczniejszy od CBD w leczeniu nudności i wymiotów. Ważne jest, by olej konopny 3% spożywać w surowej formie, dodając go do soku lub jedzenia bez podgrzewania, w celu zachowania jego naturalnej formy, bez przekształcania w CBD. CBDa nie jest psychoaktywny, a także nie wywołuje stanu tzw. haju. CBDa ujawnia biologiczną aktywność antybakteryjną, przeciwnowotworową i antyskurczową. Więcej informacji na temat CBDa znajdziesz na stronie: https://purehemp.pl/baza-wiedzy/cbda/

Łukasz Jaromin

Magister farmacji. Entuzjasta medycznej marihuany i zastosowania kannabinoidów w celach terapeutycznych, profilaktycznych i suplementacyjnych. Prywatnie mąż i tata dwójki cudownych córeczek, które dzięki popularyzacji preparatów konopnych, w tym przede wszystkim legalnego oleju konopnego full spectrum, wróciły do zdrowia :)

View all posts by Łukasz Jaromin →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *